The things we do for love (or, a mans right to come wherever he likes)

I Göteborgsposten har det de senaste dagarna skrivits ett antal artiklar om de förödande konsekvenserna som användning av p-piller kan leda till. Mest uppseendeväckande är den om en 18-årig tjej som utan förvarning dog på grund av blodproppar i lungorna, orsakat av användandet av Neovletta, en av de vanligaste p-pillersorterna. Artikeln presenterar statistik som säger att 29 kvinnor på grund av sitt preventivmedel har dött de senaste tolv åren, och att på en miljon kvinnor (som inte är gravida eller går på p-piller) riskerar 100 kvinnor att drabbas as blodpropp, jämfört med 200-400 av de kvinnor som går på p-piller. 200-400 på miljonen kan visserligen anses vara en hyfsat låg risk, men det är fortfarande dubbelt eller fyrdubbelt så stor risk som för den som inte äter p-piller.
 
Det som jag finner mest alarmerande är inte risken i sig, utan det faktum att det inte informeras om den i tillräckligt hög utsträckning. Som med de flesta mediciner finns det biverkningar, och för att kunna ta ställning till valet av preventivmetod borde det vara självklart att risker och fördelar presenteras så att en kan göra ett informerat val. Ytterligare en alarmerande faktor presenteras i en annan artikel, om 21-åriga Jessica som på grund sina p-piller drabbades av en blodpropp i hjärnan och nu är delvis förlamad. I hennes fall hade ett enkelt blodprov kunnat avslöja att hon bar på inte mindre än två mutationer som gjorde att användande av kombinerade p-piller skulle leda till 40-80 gånger högre risk för blodpropp. Inte nog med detta, när hon sedan söker akutvård efter 26 dagars huvudvärk med kräkningar skickas hon hem med uppmaning att vila. Hennes önskan att få röntgas avfärdas med att hon är för ung och att läkarna inte vill utsätta henne för onödig strålning. Dagen efter vaknar hon, men kan bara röra högersidan av kroppen.
 
Klart att sjukvården inte kan röntga hjärnan på varje person som kommer in och är orolig, men när sambandet mellan blodpropp och p-pilleranvändande är vederlagt kanske risken för lite onödig strålning kan vara befogad? Sen att situationen inte ens hade behövt uppstå om bara ett enkelt blodprov hade gjorts innan receptet på piller skrevs ut gör händelsen än mer tragisk.
 
Nu vill jag mest gå på en lång rant om hur detta och andra "kvinnoproblem" som exempelvis vaginism och vestibulit behandlas av vården, samt dra den uppenbara kopplingen att män aldrig skulle gå med på att riskera sin sexlust samt sitt fysiska och mentala välmående för att kvinnor skulle få komma under omslutande sex, men 1. andra har gjort det tidigare och bättre, google är din vän, och 2. jag borde verkligen plugga tyska nu.
 
Auf Wiedersehen und viel Vergnügen!

söndagsnatt

I wish I didn't miss you any more

RSS 2.0